УКАБ у ЗМІ
10.02.2014
За останній місяць борщовий набір додав у ціні щонайменше 10 відсотків
Телеканал "Київ" (відео)
В Україні здорожчали і овочі. В даному випадку, кажуть експерти, основним чинником є сезонність.
Юлія Кирієнко, журналіст:
- Торгівля на Лук'янівці не йде із самого ранку. Біля яток з овочами покупців майже немає. Петро Іванович якраз змінює цінники на картоплю. Тепер правитиме за кіло на гривню дорожче, ніж у грудні. Пояснює, і цього ще не достатньо, аби хоча б собівартість покрити. Адже, городина у чоловіка домашня.
Петро Іванович, підприємець:
- Дефіцит врожаю - через те, така картопля дорога. Така картопля і така картопля - це ж велика різниця. Таку я продаю по 7 по 6 гривень.
Люди овочів оптом вже не купують. Нинішня вартість борщового набору помітно б'є по гаманцю.
Ігор, киянин:
- Я брал мешок по 5 гривен за килограмм. В метке – 25- 30 кг. Обычно я 2 мешка беру. Но на фоне 9 гривен за килограмм - разница все-таки есть чувствительная.
- Це - дорого, а що ні? У минулому році була 4-5 гривень, а у цьому – 8 гривень. І ще кажуть буде дорожать. Не знаю. дорого.
У середньому, на 10 відсотків зросли ціни на овочі - підрахували в Держслужбі статистики. Рекордсменка здорожчання - картопля. У порівнянні з минулим роком вона коштує вдвічі більше. Також більше треба платити і за моркву. Щонайменше на півгривні. Експерти пояснюють такі зміни сезонністю. Адже взимку овочеві запаси поступово скорочуються, при тому, що попит на них залишається стабільним. Не на руку покупцям зіграла і погода. Тривалі морози та заметілі спричинили перебої з постачанням. Втім, нинішні ціни експерти виправдовують.
Володимир Лапа, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу:
- Виробники вже втримувались від збиткових цін. Очевидно, що та динаміка цін, яка спостерігалася не тільки у грудні-січні, а й, починаючи з вересня-жовтня, вона диктувала необхідність виходу цін на рівень собівартості. З точки зору економіки виробництва подальше зростання цін вже не є доцільним. Тобто, нинішні ціни вони вже забезпечують достатню прибутковість.
Український ринок ще й досі повниться імпортною городиною, яка теж помітно додала в ціні. Здебільшого через валютні коливання. Хоча частка іноземних овочів досить незначна - в середньому, 20 тисяч тонн, при двадцяти мільйонах внутрішнього виробництва.
Олег Устенко, економічний експерт:
- Нет ничего удивительного в том, что импортный продукт при изменении курса гривны к доллару подорожал. У меня есть внутренняя цена, я имею в виду, цена в гривнах. И поэтому, в общем-то, рост цен достаточно ожидаем.
Експерти додають: нинішня вартість городини повинна стабілізуватись протягом кількох тижнів. А у подальшому навіть контролюватись державою. Можливо також, що борщовий набір потрапить у список соціальних товарів. З відповідним проханням до уряду планує звернутись Держінспекція з контролю за цінами. Якщо це станеться, фахівці прогнозують значне скорочення виробництва городини. Бо те, що зберігатиме гроші у кишенях містян, може вдарити по гаманцях аграріїв.