Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
04 Листопада 2024

Новини

29.10.2024

Ucab Вплив війни на продовольчий та сільськогосподарський сектори: з якими проблемами зустрічаються виробники України та ЄС?

“Підвищення рівня сталого розвитку агросектору має відбуватися у всьому ланцюжку вартості агро-харчового виробництва”, – зазначила голова комітету з євроінтеграції УКАБ Олександра Авраменко під час панельної дискусії “Вплив війни на продовольчий та сільськогосподарський сектори: з якими проблемами зустрічаються виробники України та ЄС?” у межах 4th International Sustainability Forum 2024. Захід об’єднав бізнес, урядові структури, фінансовий сектор та громадськість України та ЄС у дискусії щодо зеленого відновлення України.

Сільське господарство в Україні – надзвичайно великий та важливий для української економіки сектор. Наразі нас сприймають як слона, і ми робимо все можливе, аби обережно поводитися в порцеляновій крамниці – Європейському Союзі. Проте ми експортуємо до ЄС вже більше 10 років, відповідно, нові реалії не стали раптовими. 

З 2014 року, з анексії Криму, окупації сходу України та заборони не тільки на ввезення, але і на транзит агро-харчової продукції через рф, в українському агросекторі вимушено відбулась диверсифікація експортних ринків.

З того часу ринок ЄС став одним з ключових експортних напрямків для української агро-харчової продукції. Це призвело до необхідності інтегрувати не тільки умови виробництва та стандарти ЄС, але і принципи сталого розвитку. Великі компанії одними з перших розпочали поступове впровадження нових принципів, що було пов’язано із залученням іноземного капіталу, який мав певні вимоги для отримання коштів чи продовження співпраці та стимулював український агробізнес до переходу на європейські норми та стандарти. 

У зв’язку з цими змінами, сільськогосподарському сектору довелось враховувати інтереси всіх стейкхолдерів, які були дотичні до процесу агровиробництва й експорту. Як наслідок, щоб стейкхолдери бачили зміни, стало необхідним не лише дотримуватися норм сталості, але і запроваджувати звітність стосовно забезпечення цієї сталості. 

Відповідно до останніх досліджень Світового банку, близько 30% викидів генерується сільськогосподарським сектором. Значна частка цих відходів формується не так на полях, як у виробничих процесах та після аграрного виробництва (пакування, логістика, харчові відходи тощо). Тож підвищення рівня обізнаності щодо сталого виробництва як серед аграріїв так і серед всіх аграрних стейкхолдерів, набуває ще більшої актуальності. 

“Підвищення рівня сталого розвитку має відбуватися у всьому виробничому ланцюжку продукції АПК. Для цього потрібна залученість всіх його гравців: виробників, переробників і постачальників ресурсів та послуг, оскільки для досягнення результату потрібні суттєві ресурси – фінансування, технології, знання, розуміння можливостей для імплементації інноваційних практик. Відповідно,  компанії, які працюють на локальних рівнях та не виходять на ринки ЄС, однаково мають знати, як робити свою діяльність більш сталою”, – підсумувала Олександра Авраменко. 

Дякуємо Асоціації експертів зі сталого розвитку за чудову організацію конференції та можливість долучитися до обговорення! 

 




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab