Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
17 Травня 2024

Новини

11.01.2012

В Україні безпечність продуктів харчування контролюють п’ять установ – рівно в 5 разів більше, аніж у більшості країн ЄС

В Україні контроль безпечності харчових продуктів в тій чи іншій мірі покладено на разі на п’ять різних органів виконавчої влади: Державну санітарно-епідеміологічну службу України, Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України, Державну службу з карантину рослин України, Державну інспекцію України з питань захисту прав споживачів та Державну екологічну інспекцію України. Можна лише уявити, яке інспекційне навантаження лягає на підприємства харчової галузі, адже часто перевірки різних органів слідують одна за іншою, при цьому перевіряють всі вони в переважній більшості випадків одні і ті ж параметри. Також слід констатувати той факт, що найчастіше критеріями оцінки ефективності роботи цих органів є кількість здійснених перевірок та сума стягнених штрафів.

Вищенаведені фактори, а також факт наявності у кожної із служб власних інтересів, призвели до того, що діюча система контролю безпечності харчових продуктів не є ефективною, підприємства потерпають від постійних перевірок, а споживач не може бути впевнений у тому, що він купує безпечний продукт. З огляду на це, реформування наявної системи з наданням всіх повноважень єдиному контролюючому органу виглядає абсолютно логічним кроком. Більше того, це відповідатиме вимогам гармонізації вітчизняного законодавства з європейським, адже всі держави-члени ЄС або вже створили, або перебувають на шляху створення єдиних органів з контролю безпечності процесу виробництва харчових продуктів від поля і до кінцевого споживача.

«Слід подивитись правді у вічі та визнати, що перепони, які виникають на шляху реформування існуючої системи контролю безпечності харчових продуктів, та докази, які наводять противники такого реформування, спричинені у першу чергу небажанням представників контролюючих органів, з яких знімаються ці повноваження, віддавати певні сфери впливу, - зауважує Олександр Вержиховський, експерт з питань якості та безпечності продукції АПК Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). - А по суті реформа передбачає зосередження всіх спеціалістів, залучених до процесу контролю та нагляду, в структурі одного органу, що дасть можливість максимально підвищити прозорість їх роботи, а також рівень безпечності харчових продуктів в цілому».

В УКАБ сподіваються, що передовий досвід європейських країн, а також опікування безпекою споживачів вітчизняних харчових продуктів переважить, та відповідну реформу буде здійснено найближчим часом.




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab