Вам був надiсланий лист з новим паролем Дякуємо за реєстрацiю. Ваш запит буде розглянуто у найближчий час.
28 Квітня 2024

Новини

30.03.2012

Українці з'їдають близько 0,5 мільярда літрів червоного борщу в рік

Борщ – найулюбленіша страва українців. Про це свідчить статистика Всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!». Саме цей рецепт лідирує на даний момент у голосуванні за найкращу національну страву України. Водночас любителів солодкого серед українців мало, тому що пиріг з яблуками наразі набрав найменше голосів. Сьогодні, 30 березня, у ресторані «Спотикач» Сім’ї ресторанів Козирна Карта відбулася дегустація страв «Національного меню України», які перемогли у Всеукраїнському конкурсі «Смакуй, Країно!».
«Український борщ – це справжня українська страва, яку з задоволенням смакують не лише українці, але й численні іноземні гості, які відвідують нашу країну. Попри багаторічну історію цієї страви, її популярність не зменшується з часом, що не може не радувати. Про це говорять і кілька сотень рецептів приготування українського борщу, які отримав організаційний комітет конкурсу «Смакуй, Країно!». Це ще раз свідчить про те, що український народ вміє берегти свої традиції, в тому числі і кулінарні», - зазначив президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекс Ліссітса. 
Популярність українського борщу підтверджує також статистика. Експерти УКАБу порахували, що за рік українці з'їдають 0,5 мільярда літрів червоного борщу.
 «На приготування борщу в рік витрачається близько 86 тис. тонн буряка, 39 тис. тонн моркви, 104 тис. тонн капусти, 79 тис. тонн картоплі та 36 тис. тонн цибулі», - поінформував президент УКАБу.  
На другому місці у рейтингу національних страв опинилися деруни (тертухи) традиційні, на третьому – ковбаса домашня. Рум’яні та запашні пироги здавна частенько красувалися на столах в українських сім’ях. Однак наразі найменше шансів стати національною стравою України саме у пирога з яблуками. У рейтингу найменш популярних і порося з гречаною кашею. Підтримати свою улюблену українську страву та проголосувати за неї можна на офіційному сайті конкурсу «Смакуй, Країно!» www.taste-ukraine.com.
Рейтинг національних страв станом на 30 березня виглядає так:
1. Борщ український – 665 голосів
2. Деруни (тертухи) традиційні – 503 голоси
3. Ковбаса домашня – 475 голосів
4. Сало з часником – 437 голосів
5. Вареники з капустою та грибами – 406 голосів
6. Капусняк запорізький – 360 голосів
7. Холодець – 188 голосів
8. Налисники з сиром – 123 голоси
9. Порося з гречаною кашею – 78 голосів
10. Пиріг з яблуками – 34 голоси
Довідково
Українська кухня – це така ж культурна спадщина нашого народу, як і література чи архітектура. Її традиції формувалися віками і відображають історичний і культурний розвиток нашої держави. Тому з метою збереження та популяризації української національної кухні та підтримки вітчизняного виробника продуктів харчування Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України ініціювала проведення Всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!».
З 15 лютого 2012 року протягом місяця любителі кулінарної справи надсилали рецепти своїх шедеврів, які можна вважати національними. Всього організатори конкурсу отримали більше тисячі найрізноманітніших рецептів страв з різних куточків України і навіть з-за кордону. Із них спеціально створена комісія у складі етнографів, істориків, культурологів, рестораторів і шеф-кухарів визначила десять переможців, страви яких увійшли до Національного меню України. 20 березня Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк та президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса озвучили його під час прес-конференції. До переліку потрапили: борщ український, капусняк запорізький, холодець, сало з часником, деруни (тертухи) традиційні, ковбаса домашня, налисники з сиром, порося запечене з гречаною кашею, вареники з капустою та грибами та пиріг з яблуками.
Крім того, 20 березня було оголошено старт голосування за кращу національну страву України. Рецепти-фіналісти першого етапу конкурсу опубліковані на офіційному сайті конкурсу «Смакуй, Країно!» www.taste-ukraine.com . Із них шляхом Інтернет- та смс-голосування пропонується обрати одну страву-переможця – національну страву України.

Всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно!»
- єдиний загальнонаціональний конкурс, мета якого – популяризувати українську національну кухню та підтримати вітчизняного виробника продуктів харчування, організований асоціацією Український клуб аграрного бізнесу за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Проведення конкурсу «Смакуй, Країно!» стало можливим завдяки підтримці партнерів:

- Сім’я ресторанів Козирна Карта

- Мережа ресторанів «Два Гуся»

- Компанія «Харчевня»

- Ресторан заміського комплексу «Мисливський хутір»

- Ресторан «Вілла Віта»

- Ресторан «Фортеця»

- Рсторанно-готельний комплекс «Трипілля»



Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу
вул. Велика Житомирська, 20 А, оф.53
01025 Київ, Україна
Тел/Факс: +380 44 2014950, 51
[email protected]
www.agribusiness.kiev.ua
099 272 59 30
Тетяна Котик
Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) http://www.agribusiness.kiev.ua/) була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. УКАБ є унікальною платформою в Україні для налагодження ділових контактів між лідерами агробізнесу, підвищення ефективності їх роботи та налагодження діалогу з органами державної влади. УКАБ активно сприяє українським виробникам у встановленні та підтримці міжнародних ділових зв’язків. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.
Ресторан “Спотикач”. Коли потрапляєш в цей ресторан, то немов опиняєшся в 60-х роках минулого століття, стаєш гостем минулої епохи відлиги і великих надій. Кожна деталь обстановки відсилає нас до теплих спогадів про дитинство, шкільні роки, перше кохання ... У великому меню ресторану знайдеться саме те, чого бажає ваша душа: класично смачні салати «Мімоза», вінегрет і домашні олів'є, мариновані грибочки, оселедець з кілічкою, домашня ковбаска, справжній український борщ, млинці і варенички, а також королева слов'янського застілля - легендарна котлета по-київськи!
Сім’я ресторанів Козирна Карта http://www.2k.ua/ – лідер ресторанного ринку, найбільша мережа ресторанів України. Козирна Сім’я налічує понад 90 закладів у містах-мільйонниках та на головних трасах держави, а також 9 ресторанів у США (5 у Майамі, 4 у Нью-Йорку). Усі ресторани об’єднані в єдину дисконтну програму, а власниками дисконтної карти нині є понад 780 000 осіб. Серед постійних гостей ресторанів, де представлено близько 20 світових кухонь, – політики, бізнесмени, діячі мистецтва, дизайнери, актори, художники, а також студенти, домогосподарки, іноземні дипломати – усі, хто шанує якість та знає її справжню ціну.


 




  • БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА
  • Agroresurs
  • AMAKO
  • Лімагрейн
  • Zeppelin
  • Amazone
  • LNZ Group
  •  Agricom Group
  • horsch
  • uahk
  • Сygnet
  • Syngenta
  • Agco
  • Agroregion
  • Eridon
  • MHP
  • Maschionet
  • Maisadour
  • Козятинський м’ясокомбінат
  • DuPont Pioneer
  • Вінницька аграрно-промислова група
  • Agroscop
  • Agrimatco
  • NCH Advisors
  • Continental farmers Group
  • credit agricole
  • claas
  • john deer
Вітаємо! Ви підписались на новини порталу Ukab